středa, 02 listopad 2022 13:25

Konference - Rekonstrukce hotelu Intercontinental

 
...je mediálně, ale i odbornou veřejností velmi sledovaná. Rozsáhlé opravy však neuniknou pozornosti ani laitské veřejnosti. Proto investoři uspořádali den otevřených dveří pro zájemce o tuto zajímavou stavbu z období "Brutalismu" ze 70.let.
 
IMG 3830  IMG 0336
 
Odborná veřejnost pak též mohla posoudit velmi citlivou rekonstrukci se zachováním veškerých dobových atributů a autorských detailů, a to díky přístupu současných majitelů.
 
         IMG 5357  IMG 5354
 
Naším úkolem bylo zrekonstruovat veškeré umělecké prvky, které byly součástí původního mobiliáře. Jednalo se o soliterní výzdobu v podobě soch z masivních kmenů jilmového masivu od výtvarníka Miroslava Hejného, dále pak obkladovou stěnu od Josefa Klimeše a částí nejobsáhlejší pak byl dřevěný obklad stropu s cechovními znaky v modernistickém pojetí od výtvarníka Čestmíra Kafky. Při naší práci obnovy této památky ze 70.let jsme mohli pozorovat důvtip a vize výtvarníků, kteří byli v dané normalizační době soustředěni v tehdejších "uměleckých řemeslech", a že přes všechny útrapy minulého režimu mohly vzniknout nádherné umělecké skvosty. S veškerou úctou k těmto výtvarníkům jsme postupovali v této obnově a jsme rádi, že jsme se na této práci mohli podílet.
 
      IMG 5361  IMG 5376
 
Největší dík však patří současným majitelům a investorům, kteří spolu s námi zachraňují uměleckou tvorbu, též pro další generace. Ne v každém případě různých rekonstrukcí se tak děje.
 
Bez nadšení a lásky k umění či historii by to nešlo.