čtvrtek, 01 listopad 2018 11:01

Poklad – v novém kabátě

  

 

Je to již více než rok, co jsem ve francouzském městečku Collobriéres nedaleko Saint-Tropez objevil již zmiňovaný poklad, o kterém jsem se zmiňoval v jednom ze svých článků. Úžasné rokokové hodiny jsou od tvůrce Charlese Boulle, který byl významným ebenistou na královském dvoře Ludvíka XIV. na přelomu 17. a 18.století. Ojedinělé, a v současnosti velmi cenné konzolové hodiny, čekaly staletí na svou obnovu a po objevení ještě další rok v naší dílně. Na složitý a pro nás prestižní úkol jsme se museli důkladně připravit. Sehnat shodné materiály pro doplnění chybějících částí. Nastudovat technologické postupy jednotlivých pracovních úkonů atd. Nejsložitější bylo sehnat shodnou želvovinu, která je plošně naklížena ve slabých plátcích po celém dřevěném korpusu. Do tohoto ušlechtilého materiálu byly vkládány vyřezávané inkrustace a vyřezávané ornamenty ze slabých mosazných plíšků tak jako intarsie, které pak byly ještě gravírovány. Neskutečně jemná práce. Tyto dva nesourodé materiály musely být spárovány s takovou přesností, aby působily jako jeden celek.

 

 

 

V průběhu časů a nekompaktnosti celku se spousty mosazných dílců odklížilo a poztrácelo. Želvovina rozpraskala a též se částečně rozdrolila a následně zmizela. Konstrukce byly též rozeschlé. Mosazné apliky z lité mosazi též z části chyběly nebo byly olámané. Hodinový stroj byl samozřejmě již dlouhá léta nefunkční. Naším úkolem bylo hodiny kompletně zrenovovat tak, aby byly ve stavu svého vzniku, snad jen s malou vizuální patinou svého stáří jako kdyby byly celou dobu svědomitě opečovávány.

 

   

     

 

Úkol to byl složitý a vyžadoval velkou dávku trpělivosti. Preciznost a smysl pro detail byly v tomto případě na místě. Takováto práce je pro nás vždy výzvou a po dokončení takového skvostného kousku jako by nás zas posunula o kousek dál.

 

  

 

 

Jsme rádi za naši práci, i když se u ní občas navztekáme.

Nyní jsou hodiny již dokončené a čekají na svého nového majitele. Pokud hledáte opravdový skvost, přijďte si ho prohlédnout k nám na Chvalskou tvrz.

 

S úctou k šikovnosti našich předků

Kolektiv Atelieru Fiala