středa, 19 září 2018 14:23

Barokní sekretář – je již v plné kráse

  

 

Sekretář z vrcholného baroka se dočkal své obnovy po bezmála 300 letech. Jsme rádi, že naší dílnou stále procházejí skvostné kousky svou ozdravnou kúrou. Pravdou je, že již málokdy jsou nabízeny kvalitní starožitnosti s vysokou historickou hodnotou k prodeji. A zadavatelé renovací si jich stále více váží. Zájemci o cennou starožitnost hledají čím dál obtížněji a kolikrát i marně. V průběhu půlroční renovace barokního sekretáře navštívilo naší dílnu mnoho návštěvníků. Mnozí z nich mělo zájem skvostný kousek zakoupit a někteří i vyžadovali, abychom majitele přemluvili k obchodu. Samozřejmě, že to byl zbytečný pokus a k žádnému obchodu nedošlo. To vše svědčí o tom, že si veřejnost starožitností váží, a že v nabídce je jich čím dál méně.

 

     

 

Jsme rádi, že můžeme profesně přispět k záchraně krásných kousků. Tento vytříbený, stylově čistý, barokní kousek z poloviny 18.století prošel kompletní renovací. Výhodou bylo, že v minulosti neprošel neodbornými opravami, a že jeho stav byl zapříčiněný pouze jeho stářím. Přesto, že jeho stav byl žalostný, tak na pár malých odštěpů byl takřka kompletní. Konstrukce byly rozeschlé, klížení (kostní klih) dožilé a politura zoxidovaná.

 

  

 

Po obnově konstrukcí a jejich spojů jsme sejmuli veškeré intarsie a následně klížili zpět na své místo jako puzzle. Po sejmutí zatmavlé politury jsme dále nalešťovali novou šelakovou polituru do vysokého lesku. Nyní je sekretář ve stavu svého vzniku po více jak 1/4 tisíciletí. Samozřejmě, že to bylo stovky úkonů a několikaměsíční intenzivní a pečlivé práce.

 

      

 

Tým Atelieru Fiala

Při práci nás navštívila Česká televize, kde tento sekretář hrál jednu z hlavních rolí. Reportáž můžete zhlédnout zde https://www.ceskatelevize.cz/porady/10658625776-polopate/218562220400003/video/601432