pondělí, 25 červen 2018 14:39

Sofa nad kterým již zlomili hůl

 

 

Asi by už skončila jeho dlouholetá historie, kdyby nás její majitel neoslovil se slovy „Vemte si ho, ať ho nemusím spálit“. Jde totiž o sofa Louis Philippe kolem roku 1860, které v minulosti zdobilo honosné salony, aby se v průběhu času stalo nemoderní a tak trochu zapomenuté. Někde v postranní sklepní kóji si na něm pochutnal červotoč, poté značná vlhkost v podobě povodně a následně mělo štěstí, že neprolítlo komínem. V současnosti je v tak žalostném stavu, že se investice do renovace nevyplatí a za cenu, kterou by stála jeho repase, si můžete koupit již zrenovované a možná i s křeslem.

 

 

 

Ale nejde zde vždy jen o finance, ale též o záchranu kousku historie, a tak nám nezbývalo nic jiného než na nabídku majitele kývnout, a tím sofa zachránit…mám na mysli zrenovovat a uvést ho do stavu svého vzniku. Nyní nám sofa stojí, nebo spíše pololeží v dílně, a my se přemlouváme, abychom se do něj pustili, respektive započali renovaci. Byť se nám to nyní nezdá, až dokončíme ozdravnou kůru, budeme jistě rádi, že jsme se takto rozhodli. Jeho elegantní tvary napovídají, že zase bude ozdobou salonů.

 

 

 

Budeme rádi, pokud její přeměnu budete sledovat s námi a zapojíte se například výběrem vhodné látky, proto jsme vyhlásili anketu o nejvhodnější látku, kterou můžete vybírat na našich stránkách https://www.atelier-fiala.cz/cs/restauratorsky-atelier/calouneni/item/87-vzornik-latek nebo z jiného zdroje a Vašeho doporučení.

Děkujeme všem, kteří se účastní.

 

Tým Atelieru Fiala