pondělí, 06 listopad 2017 10:45

Stolek neboli technický skvost 18. století

  

 

Zase jeden krásný kousek v naší dílně čekající na svou ozdravnou kúru. Ale nejprve něco o jeho tvůrci. David Roentgen (1743 – 1807) se narodil v Herrnhaagenu v Německu otci Abrahamovi Roentgenovi, který studoval u nábytkářského mistra Wiliama Gommy v Londýně. Následně se usídlili v Neuwiedu blízko Coblenz v Německu. Abraham zde zakládá nábytkářskou výrobu. David se vyučil v otcově dílně, kterou následně přebírá a rozvíjí ve velkou a úspěšnou firmu. Pokrokové návrhy a technicky důmyslné prvky u jeho nábytku mu přináší velký úspěch a následně se stává jedním z nejslavnějších nábytkářů 18. století. Proslul po celé Evropě pro jeho marketerie, technické řešení, tajné zásuvky, a to vše v jemném a subtilním neoklasicistním stylu. Jméno firmy je uváděno po celé Evropě a nechybělo u mnoha událostí ve Francii. Přestože nábytek byl vyráběn v německém Neuwieldu, otevírá výstavní síň v Paříži. Roentgen se stává významným obchodníkem. Marie-Antoinetta ho jmenovala jejím uměleckým stolařem a získává značnou přízeň královny.

 

 

 

Jeho sláva a pokrokový vliv v nábytkářství mění pohled na tehdejší bydlení. Goethe ho zmiňuje ve svém díle Wilhelm Meister. David prokazuje svůj obchodní talent a otevírá výstavní síně v Berlíně a Saint Petersburgu a vybavuje paláce císařovně Kateřině. K protekci u královen Francie a Ruska přidal také krále Pruska, který roku 1792 Roentgena jmenoval zástupcem pro oblast Dolního Rýna. Francouzská revoluce a napoleonské války zastínily mnoho jiných skvělých truhlářů tohoto období. Roku 1793 se revoluční vláda zmocnila jeho výstavních síní a osobního majetku. O pět let později, po invazi do Neuwieldu, byla zavřena i jeho továrna. Dílna už nadále neprosperovala.

 

 

 

Nyní si můžete v naší dílně prohlédnout nebo po renovaci i zakoupit jeden z jeho produktů. Úžasný neoklasicistní dámský stolek, který má četnost zásuvek, sklopnou pracovní desku s roletkou a tajné schránky. A to vše můžete uzamknout jedním klíčkem. Překvapením pak je, že roletku ovládáte vytažením zamykací zásuvky. No prostě technický skvost 18. století.

S mottem „Umění umět“

David Fiala