pondělí, 16 říjen 2017 11:36

POKLAD – čekající na své znovuobjevení možná i staletí

  

          

 

Jako malý kluk jsem vždy snil o dobrodružství, hledání pokladů, a o všem co bylo zahaleno jakýmsi tajemstvím. O to více, když to bylo s nějakým historickým podtextem. Možná i proto se v současnosti zabývám restaurováním historických předmětů, odhalováním jejich původní krásy.V naší české kotlině jsou objevy ztracené historie čím dál méně časté a dá se říci, že pokud bychom chtěli objevit nějakou kvalitní starožitnost, musíme se vydat za hranice.Na sklonku léta jsem se tedy vydal nasát atmosféru babího léta prosycenou historií, do jižní Francie.

  

 

Zážitky z prohlídek dochovaných historických památek jako např. pevnost Avignon nebo klášter Notre Dame de Sénanque s vůní levandulí, jsou sice nezapomenutelné, ale mě to vždy více táhne do zastrčených kamenných vesniček nasátých atmosférou minulosti. Při mých cestách jsem se ocitl v horském městečku Collobrières, které mě učarovalo, a ve kterém jsem se zdržel déle než jsem si původně myslel, a kde jsem objevil již zmíněný poklad. Pod vrstvou letitého prachu stály konzolové hodiny tvz. „Boulle“, sice v dost zuboženém a nefunkčním stavu, ovšem takřka kompletní. Pro mě to bylo jako pohádka O šípkové Růžence. Špatný stav hodin mi vlastně vyhovoval, protože cena za velmi cenné hodiny byla vcelku přijatelná. Má návštěva krásného městečka byla okořeněna objevem pokladu.

 

  

 

Impozantní, 1,2 metru vysoké hodiny z ebenu, vyskládané gravírovanou mosazí a želvovinou, osázené aplikací z bronzu z produkce výrobců rodiny Charles Boulle tvořících na francouzském královském dvoře. Andre Charles Boulle (1641-1732) byl známý francouzský tvůrce a návrhář. Jeho dílo je typické v době Ludvíka XIV. Tvořil svým specifickým způsobem a byl označován za ebenistu spolu se svým synem Josephem Boulle, který pak na práci svého otce navázal.

Hodiny projdou kompletní náročnou rekonstrukcí a následně si budou hledat svého nového majitele. Pokud byste se s nimi chtěli seznámit ještě před jejich ozdravnou kúrou, je možné nás navštívit na Chvalské tvrzi v Horních Počernicích.

 

David Fiala