úterý, 23 kvě 2017 10:17

Je dobrou investicí koupě díla od začínajícího výtvarníka?

                          

 

Nezřídka je mi pokládána otázka na toto téma. Obecně musím říct, že investice do umění je vždy dobrou investicí, otázkou však je jaké, neboli jak velké a rychlé zhodnocení bude mít dané dílo nebo artefakt. Pokud se rozhodnete investovat do umění, můžete se vydat dvěma cestami.

Vydáte se cestou jistoty a investujete do již částečně proslaveného autora kterému už trh jeho cenu stanovil a budete očekávat, že jeho cena do budoucna dále poroste, ale v současnosti ho kupujete za jeho maximum jako například v aukci u obchodníka, který dané dílo určitě nenabízí pod cenou a tak dále.

 

                     

 

Můžete však více riskovat a investovat do výtvarníka (respektive do koupě obrazu), který jistě není nijak proslavený a na kterého jeho sláva možná ještě čeká. Tato investice je samozřejmě nejistá, ale může mít do budoucna velké zhodnocení.

 

                                                             

 

Záleží samozřejmě na mnoha okolnostech. Jak jeho dílo osloví diváka, jak bude plodný, jaký bude mít marketing a v neposlední řadě záleží také na štěstí. Faktem však je, že každá koupě jeho obrazu je malým krůčkem k proslavení autora a k zhodnocení Vaší investice. Vždyť pokud bychom v současnosti nepodporovali současné výtvarníky, nebylo by do budoucna starých mistrů.

 

                                           

 

Bez ohledu na finance by se mělo dané dílo investorům líbit. Vždyť jde o umění, které by mělo těšit alespoň pohledem. Budoucí profit by měla být již taková nadstavba.

Mým doporučením je investice do obrazu Pavla Filina, výtvarníka který tvoří netradiční technikou – olejomalba kladena špachtlí s překvapivou kombinací barev s výraznou hrou světla a stínu. Podstatou jeho obrazů jsou emoce, symboly, nálady a vlastnosti vkládané většinou do figur a aktů. Výjimečně také tvoří architekturu a zátiší. Vždy však jeho díla mají dynamiku a emotivní náboj. Dle mého názoru je to výtvarník s velkým potenciálem. Již mám také ve své sbírce několik obrazů.

 

                                                                           

 

A jeho budoucí zhodnocení? Pokud bude pozvolné…tak ale zaručené!

Vše ostatní se dozvíme v budoucnu…a to možná, že nás překvapí.

 

Více si můžete prohlédnout na http://www.atelier-fiala.cz/cs/galerie-obrazu-a-vystavni-sal/soucasne-vytvarne-umeni/item/149-pavel-filin

 

S mottem investice do umění je stálá,

David Fiala