úterý, 18 duben 2023 13:03

10 obrazů konvolutu Křížové cesty

 
Máme rádi svoji práci nejen kvůli tomu, že je zajímavá a že tím i zachraňujeme svědectví o naší historii, ale také kvůli našim zákazníkům. Právě kvůli naší práci máme možnosti se potkávat s opravdu zajímavými lidmi. Velmi často to jsou mecenáši, milovníci umění a historie, zachránci odkazu našich předků a převážnou většinou jsou to lidé, u kterých je komerce nebo osobní profit až na druhém místě či vzdáleně nepodstatné.
 
       IMG 0517  IMG 0532
 
Za mojí třicetiletou praxi jsme restaurovali řadu památek, které právě tito zákazníci nám svěřili k obnově a tím ji zachránili, a dále nezištně věnovali do veřejného prostoru muzeí či neziskovým organizacím, nebo prostě tam kam daná věc nejvíce patří, aniž by si připisovali jakékoliv zásluhy. Naše poslední práce nás přiměla se o těchto lidech krátce zmínit. Jednalo se o soubor obrazů sakrálního motivu „Křížové cesty“ v počtu 14 kusů. Celý konvolut obrazů byl v dosti degradovaném stavu ale kompletní, včetně dobových stříbřených rámů včetně řezbovaných svícnů, vyjma jednoho chybějícího, který se v propadlišti času jaksi ztratil. Po náročné renovaci, kdy tímto majitel zubožené historické a duchovní dílo zakoupil, investoval do obnovy, tak nyní vyhledává vhodný kostel, kam by mohl daný soubor věnovat.
 
      IMG 0521  IMG 0537
 
Tento příběh však není výjimkou. Sakrální vybavení s duchovní tématikou a podobným příběhem jsme zažili již nespočet. Za zmínku též stojí i námi restaurovaný orchestrion, který náš zákazník věnoval na Chvalský zámek do expozice.
Nebo vybavení zámeckého interieru nábytkem ve stylu biedermeier na zámek Chýše. Nebo portrétní obraz Františka Palackého od autora F.Skály, který dárce věnoval potomkovi do expozice památníku F.Palackého a F.L.Riegra na zámek Maleč. Konání našich investorů a dárců je obdivuhodné, ale též pochopitelné.
 
                                              IMG 7309   IMG 20230328 WA0001
 
Není nad pocit být součástí záchrany naší historie nebo alespoň jejich němých svědků pro další generace.
 
 
Na video reportáž o konvolutu Křížové cesty se podívejte zde https://www.youtube.com/watch?v=mVEhZTaNVqY
 
Všem v hloubi duše děkujeme.
Za Atelier Fiala, David Fiala