úterý, 28 březen 2017 11:03

TEFAF – největší světový veletrh s uměním a starožitnostmi

         

 

Často odpovídám na dotazy týkající trhu se starožitnostmi. Jaký je jeho vývoj, zda je vhodné investovat do umění, jaké může mít zhodnocení ta či ona starožitnost, a tak dále. Snažím se odpovídat objektivně v té dané době a situaci.

Pokud bych měl shrnout vývoj za posledních cca 10 let, musím se zorientovat v situaci na současném trhu nejen v naší české kotlině, ale i na trhu světovém. Vydal jsem se tedy na největší světový veletrh TEFAF do holandského Maastrichtu. Zanedlouho to bude bezmála 10 let, kdy obchody se starožitnostmi a uměním značně ovlivnila ekonomická krize. Až na výjimky kvalitního výtvarného umění se ceny výrazně snížily. Trh s touto komoditou stagnoval a zvedal se velmi pomalu.

 

                

 

V současnosti kdy vnímáme ekonomický růst, se i na českém trhu obchod se starožitnostmi výrazně oživil a v mnoha ohledech překonává ceny i zájem investorů z dob před krizí. Vždy jsem zastával názor, že umění a starožitnosti jsou dobrou komoditou a stálou investicí, a že historie by měla být řádně oceněna. Proto jsem se vydal již na zmiňovaný veletrh TEFAF, kde jsem zjistil, jak se asi bude vyvíjet budoucí trh s uměním a starožitnostmi ve světě a následně i u nás. Světová populace začíná čím dál více oceňovat historii. Již nejsou tolik v kurzu modernisté 20. století tak, jako jsou trendy stále ještě u nás. Světový trh se stále více zaměřuje, co se týká výtvarného umění, na staré mistry 19. a 18. století a samozřejmě starší. U užitného umění a starožitností je to baroko, Louis Philippe, klasicismus a 19. století. Tato komodita je velmi ceněná a ceny jsou mnohem vyšší než u nás. I starožitnosti jsou ovlivňovány módou a tyto trendy zanedlouho dorazí i k nám.

 

       

 

Má rada tedy zní, investujte do kvalitních starožitností, dokud je čas, ceny jsou příznivé a dokud je co kupovat.

S mottem „Investice do umění je stálá…“

David Fiala

 

Zde si můžete poslechnout diskusní pořad Českého rozhlasu mimo jiné o investicích do starožitností a umění. V pořadu Českého rozhlasu Regina S Vámi v Praze – rozhovor s osobností byl hostem David Fiala.