středa, 12 září 2018 13:51

ART DECO – fenomén meziválečného období

 

 

Po krátkém futuristickém období kubismu se začíná ujímat nový styl ART DECO – 1919-1940. Po válce a uvolnění ve společnosti, která touží po jemnosti a kráse, je tento styl plný fantazie, důvtipu a neobvyklých materiálů. Ale je také smělý a luxusní.

 

          

 

Celá společnost v Evropě se rozvíjí velmi rychle a styl ART DECO proniká kromě architektury a designu také do ostatních příbuzných odvětví a začíná být ovlivňován americkými modernistickými styly. Na pařížské výstavě užitného umění v roce 1925 pak ART DECO získává svůj vyhraněný směr. V nábytkářství se používají oblé tvary, luxusní materiály a čalounění. Dbá se na maximální pohodlí a funkčnost. Vysoký lesk a vyladěný design je známkou luxusu.

 

     

 

Moderní doba odmítá přežité a přezdobené kusy nábytku, které sloužily pouze na reprezentaci a obdiv. Začala doba elegance užitné hodnoty a pohodlí s důrazem na kvalitu. Přestože ART DECO vládlo v oblasti designu poměrně dlouhé období, bylo základem pro nový supermoderní styl tehdejší doby, a tím je bauhaus, funkcionalismus či modernismus.