středa, 29 srpen 2018 12:13

SECESE - nejrozmanitější styl

 

V období přelomu 19. a 20. století bylo zaznamenáno spousta změn ve společnosti, jistého očekávání a též zrychlení životních stylů. Proto secese je nejrozmanitější jak v nábytkářství tak v užitném i výtvarném umění. Jako by to byly dva různé světy, je tak různorodá, ale je to stále secese. Zprvu jsou tvůrci inspirovány rostlinnými motivy či podmořským světem nebo siluetami ženských těl. Pravidelnost a geometrii byste hledali jen těžko. Výrazný smysl pro estetičnost vytváří nádherné a ladné křivky plné dekorativních detailů.

 

 

 

Tak jak se společnost dynamicky a rychle vyvíjí, možná i zásahem technické revoluce a změny v životních stylech, mění se i pohled na nábytkářství a užitné i výtvarné umění. Ladné linie velmi rychle začínají střídat geometrické tvary. Nábytek začíná být mnohem jednodušší, jen s jemnými, též geometrickými doplňky, které jsou záhy též na ústupu. Začínají se používat různé kombinace dřevin a též kovových prvků. Začíná se více dbát na jeho užitnou hodnotu.

 

    

 

Proměny tedy přicházely rychleji než by se očekávalo, bylo to tedy období změn, ale byla to stále secese. Geometrická secese dala následně základy pro další neméně zajímavý styl. Ale to je již jiná kapitola v nábytkářství o kterém se zmíním v dalším příspěvku.

S mottem Važme si odkazu našich předků

David Fiala s kolektivem