pondělí, 11 prosinec 2017 11:08

Georges Jacob (1739 - 1814)

 

 

Byl jeden z nejvýznamnějších tvůrců nábytku 18. století. Jeho dílna vyráběla nábytek v neoklasicistním stylu s jemnou řezbářskou výzdobou převážně ve zlaceném nebo mahagonovém provedení. Stal se váženým dodavatelem interiérů královny Marie Antoinetty, Ludvíka XVIII., Charlese X., Prince de Conde a dalších panství a knížectví jako např. George IV. z Anglie nebo Gustav III. ze Švédska. Jacob se narodil v Chenu v Burgundsku. Po smrti svého otce v pouhých 16-ti letech v roce 1755 odešel do učení do Poříčské dílny k Jean-Babiste Lerouge. V roce 1765 se stává mistrem a svůj tvůrčí talent začíná prosazovat v neoklasicistním pojetí s propracovanými řezbářskými detaily většinou se zlacenou povrchovou úpravou. Nábytek byl velmi dekorativní s vysokou užitnou hodnotou. Sedací nábytek měl povětšinou velmi pohodlné čalounické výplně.

Jacob se stává společníkem firmy a jeho reputace velmi rychle roste a nakonec se rozšířila mimo Francii. Jeho odběrateli byla království, knížectví a panství po celé Evropě. V té době zaměstnával přes 300 pracovníků a vytváří tím jednu z největších dílen ve své době. Během Francouzské revoluce se ovšem situace velmi změnila, když část šlechtických klientů opustilo zemi nebo bylo popraveno. Výrobní provoz se značně omezil a začaly narůstat dluhy a díky šlechtickým vztahům mu též hrozilo vězení. Jeho nábytkářské umění mu však pomohlo a stal se jedním z hlavních dodavatelů revoluční vládě a později i císaři Napoleonovi.

V roce 1796 předává výrobu svým dvěma synům Georgesovi a Francoisovi. O sedm let později Georg umírá a Jacob se vrací zpět do firmy, aby vypomohl Francoisovi. Dále pak začíná další kapitola neméně slavné firmy „Jacob Desmalter et Cie“, která navázala na produkci Jacoba.

V současnosti si můžete u nás v Atelieru zakoupit skvostné neoklasicistní křeslo (ušák) z produkce Jacobů z přelomu 18/19 století po kompletní renovaci, které čeká na svého nového majitele.

                                                                                        

 

Pro další skvostné kousky nahlédněte do naší galerie na www.atelier-fiala.cz

 

S mottem „Važme si odkazu našich předků“

David Fiala