pondělí, 13 listopad 2017 11:32

Thonetův nábytek na vrcholu popularity již dvě století

 

 

 

Thonet Michael (1796 – 1871) byl synem koželuha Franze Antona Thoneta z Boppard nedaleko Koblence v západní části Německa (tehdy součástí revoluční Francie). Vyučil se tesařem a v rodišti zakládá stolařskou dílnu. Od roku 1819 byl nezávislý truhlář. O rok později se oženil s Annou Grahs, se kterou měl sedm synů a šest dcer (ovšem pouze čtyři ze synů přežili dětství). Michael byl vizionář a se svou představou o moderním bydlení se snažil uspět v oblasti ohýbaného nábytku (především bukové dřevo).

 

  

První úspěch přišel s tzv. boppardskou židlí (ohýbaná překližka). Thonetův zásadní průlom byl v jeho úspěchu v ohýbání bukového dřeva v horké vodě. To mu umožnilo navrhovat zcela nový, elegantní, lehký, odolný a pohodlný nábytek půvabných a zakřivených tvarů, který se silně odvolával na módu. Tím se odkláněl od těžkých vyřezávaných vzorů minulosti. Na veletrhu v Koblens v roce 1841 se Thonet setkává s princem Klemensem Wenzelem von Metternichem, který je nábytkem nadšený a Michael s ním vybavuje vídeňský dvůr. Do Vídně následně přesouvá svou výrobu, která byla tehdy centrem nábytkářské produkce.

 

  

 

Za nedlouho přichází další úspěchy a jeho ohýbaný nábytek se dostává do celého světa. Továrny dále otevírá v Polsku, Maďarsku a v moravských Koryčanech, dále pak v Bystřici pod Hostýnem. Módnost, ojedinělost a sláva Thonetova ohýbaného nábytku zůstává až do dnes. Židle č.14 „kavárna“ se vyrobila ve více jak 50 milionech kusech a stále se vyrábí pod značkou TON. Dle mého názoru je Thonet nejslavnější a nejproduktivnější tvůrce nábytku všech dob. V naší nabídce máme několik zajímavých kousků k prodeji včetně nejslavnějšího houpacího křesla, které v roce 1867 získalo zlatou medaili na veletrhu v Paříži a stalo se tak ikonou historie designu.

 

S mottem "Umění umět"

 

David Fiala

Nahlédněte do naší prodejní galerie na http://eshop.atelier-fiala.cz/