pondělí, 03 duben 2017 13:49

….a pak že čas nelze zastavit

                           

 

Při mých cestách ohledně posudků starožitností projíždím mnoho krajů, malebných a zapomenutých míst naší krásné země. Nedávno jsem zavítal na Tachovsko, kde jsem byl požádán o posouzení některých historických movitostí. Následně při kávě a zdvořilostních diskusí jsme narazili na mou oblibu ve starých autech. Mladík, který byl též přítomen najednou vstoupil do hovoru a říká: „ A co to MBéčko po dědovi, co máme v garáži..."


                            

 

V následném vyprávění jsem se dozvěděl že v roce 1969, mimo jiné též v roce mého narození, si předek mých hostitelů zakoupil již zmiňovaný vůz Škoda 1000 MB, ale takřka s ním nejezdil. A také posledních 15 let ho ani nikdo nenastartoval. Má zvědavost byla nekonečná, a ani jsem nemusel vyprávějící příliš přemlouvat k prohlídce. Při otevření garáže se ve mně probudila vášeň sběratele. Uvnitř stálo auto stejné, jako moje první autíčko z mých mladistvých let a v naprosto perfektním stavu. Pokud bych si odmyslel tu nepatrnou vrstvičku prachu, tak to auto právě vyjelo z Mototechny. Sběratelské nadšení nebralo konce a mě připadalo, jako by se stal zázrak. Skoro 50 let zde stojí MBéčko, které má najeto pouhých 20 tisíc kilometrů na ještě prvních pneumatikách, v naprosto skvostném stavu. Pro mě se v ten okamžik zastavil čas a vrátil jsem se do 70.let. Současné majitele jsem začal přemlouvat k prodeji – vášeň sběratele nezná kompromisy. Přestože cena byla větší než tehdy v Mototechně, stal jsem se majitelem MBéčka, za které by se nemuselo stydět muzeum v Mladé Boleslavi.

 

                                                             

                                                                

 

 Jsem rád, že se se svým novým auťákem budu moct pochlubit na připravované Veteran party 2017 - srazu veteránů, na který Vás tímto srdečně zvu. Přijeďte se podívat i na jiné kousky na Chvalskou tvrz v sobotu 6.5.2017.

Se sběratelskou vášní David Fiala