středa, 27 červenec 2016 15:07

Nábytek Benátských mistrů ze 17.století v Kroměříži

 

Vrcholná práce benátských mistrů 17. století. Konstrukce z masivního ebenu inkrustované slonovinou, která je gravírována rytinou ve zvířecích výjevech. Nábytek je instalován na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Nábytek nechal pravděpodobně vyrobit dóže Francesco Morosini v Benátkách v 17. století a arcibiskup olomoucký Theodor Kohn ho zakoupil v 19. století a převezl na kroměřížský zámek.

Nábytek má slohový středoevropský výraz, ovšem je na něm patrný vliv orientu. Tak jak bylo v daném období v Benátkách běžné. Celý soubor vnímáme jako jedinečný s osobitým pojetím autora.

Arcibiskupství olomoucké se na nás v polovině loňského roku obrátilo ohledně restaurování tohoto unikátního souboru nábytku pocházejícího z Benátek. Pro náš atelier to byla výzva a desetiměsíční zajímavá práce s velkou pokorou a úctou k řemeslu mistrů ze 17. století. Náš obdiv nespočíval pouze k úctě ve zpracování, ale též výjevům, které se vážou k náboženským symbolům. Jednou ze zajímavostí byl ústřední motiv stolu intarzie ze slonoviny sv. Jiří na koni, který neskolil draka oštěpem jak z mytologie známe, nýbrž tureckou šavlí. Už z tohoto ohledu vnímáme, jak velký vliv orientu působil tehdy na Benátčany. Tento případ nebyl ojedinělý a při naší práci jsme se setkávali se spoustou odchylek. Práce restaurování tohoto nábytku pro nás byla velmi zajímavá a inspirující.

Tým Atelieru Fiala