pondělí, 25 září 2017 11:21

Židle „PANTON“ – nejslavnější design 20.století

 

 

 

 

 

Verner Panton (1926 – 1998) je jeden z nejvýznamnějších designerů 20.století. Tento dánský výtvarník se specializoval hlavně na bytové interiéry za použití nových materiálů. Navrhoval design textilií, osvětlení, ale hlavně sedací nábytek jako například židle „Heart Cone“ nebo „Panton“, která se stala snad nejslavnější židlí poloviny 20. století, kterou Panton navrhl pro firmu Vitra v roce 1967 a je natolik populární, že se vyrábí dodnes.

 

 

Verner Panton dokončil v roce 1951 studium architektury na královské akademii v Kodani a měl to štěstí, že mohl profesně působit u slavného architekta Arného Jakobsena. Od roku 1955 zakládá vlastní designérské studio a začíná tvořit návrhy pro nábytkářské firmy a společnosti jako Fritz Hanse, Louis Poulsen, Thonet, Herman Miller, Vitra, a jeho výrobky získávaly celosvětový ohlas. Mezi jeho hlavní přednosti patří smysl pro tvary, barvy, světlo a modelování v prostoru. Vernerovým cílem bylo provokovat lidi aby zapojili svou fantazii a imaginaci. Aby odložili svou konformitu a začali používat v tu dobu neznámé linie a pestré barvy, a využívat možnosti světla.

Verner Panton se zabývá svými experimenty v oblasti designu až do své smrti v září 1998.

Reedice jeho děl jsou svědky neustálého zájmu o jeho produkty. Byl oceněn mnoha mezinárodními cenami. V roce 2000 pak stálou retrospektivní výstavou v Muzeu Vitra Design.

Židle Panton, která se stala ikonou celoživotního Vernerova díla, se stává nesmrtelnou. Prozrazoval to už její vývoj, který vznikal od roku 1960 až do její finální podoby v roce 1967.

 

 

S mottem „Je umění umět“

David Fiala