pondělí, 11 září 2017 13:25

Bydlení se starožitnostmi či v moderním stylu?

 

 

Má profese zajisté prozradí mou volbu. A je pravdou, že se skoro vždy setkávám s lidmi podobného zaměření. Při mých návrzích interiérů občas dostávám zadání vybavit bydlení, nebo ho spíše pouze doplnit starožitnostmi v kombinaci s moderním a účelovým nábytkem. Tato práce je samozřejmě mnohem složitější než vybavit, složit či doinstalovat interiér v nějakém historickém stylu jako celku. Vybrat vhodný styl k dané nemovitosti, celkově ho sladit a dodat dle potřeby uživatele, je jakási rutina na základě nějakých zkušeností. Ale kombinace starého s moderním … tak to už je o improvizaci, citu, vkusu a též představách jak dodavatele, tak uživatele. Není to úplně jednoduché, protože skladba minulosti a designové současnosti nemá žádná pravidla a názory mohou být velmi rozdílné. Jsem rád, když si zákazník nechá poradit, protože výběr a skladba těchto dvou rozdílných stylů a dob vzniku se může lišit i staletími. Samozřejmě se snažím zadavatele nezklamat, ba naopak ho nadchnu pro finální vzhled pro sloučení neslučitelného. V tomto konkrétním zadání vybavení bytu, který měl být moderní a účelný v kombinaci s kvalitní starožitností, jsem vybral jako příklad jídelní stůl s židlemi.

 

 

 

 

 

Prostor pro jídelnu nebyl příliš velký, přesto si stůl zasluhoval pozici dominantního kusu nábytku. Stůl ve stylu Louis Philippe z roku 1860 s mohutnou prořezávanou středovou nohou byl naprosto vyhovující. Židle v obdobném stylu by však pro náš účel vhodné nebyly. Bylo tedy nutné dodat moderní designové židle tak, aby se ovšem svými tvary napojovaly na daný stůl. 

 

 

          

 

 

Volba padla na ladné židle tzv. „pantonky“ od architekta Vernera Pantona z 60. let. Její tvary skvěle ladily s ladnými tvary stolu a vytvořily tak harmonický celek. V tomto případě jsme propojili klasický styl 60. let 19. století s moderním designem 60.let 20.století.

Doufáme, že takto spolu vydrží zase několik let, přestože je mezi nimi stoletý věkový rozdíl.

Neváhejte propojovat minulost se současností. Historickému nábytku to dodá svěžest a tomu modernímu zase noblesu. Nebo oživte svůj moderní interiér vhodnou starožitností jako solitérem.

 

 

David Fiala