úterý, 14 červen 2016 11:20

...jako Fénix z popela

Při prvním kontaktu se zákazníkem velmi často dostáváme otázku „ A vyplatí se to renovovat?“ Restaurátor nemůže úplně jednoznačně odpovědět. Pokud je starožitnost již ve velmi degradovaném stavu a výdaje na restaurování jsou již vůči danému kusu velmi vysoké, tak se z obchodního hlediska renovace po finanční stránce asi už příliš nevyplatí. Ale je zde ještě druhá strana, záchrana historického artefaktu. Věci, která tu před námi žila po staletí. Pokud ji renovací nezachráníme, skončí v propadlišti dějin.

   IMG_7109menší.JPGDML_9694menší.JPG

Nedávno se na nás obrátil zákazník a přinesl torzo sofa ve stylu Louis Philippe, které bylo pro laika neidentifikovatelné. Po prohlídce a restaurátorském průzkumu jsme konstatovali, že se renovace po finanční stránce nevyplatí, a že u nás může obdobné sofa po repasi zakoupit levněji, než bude stát restaurátorská práce. Odpověď zákazníka byla jednoznačná.

„Je to jediná věc, která se na půdě historického domu který jsem zakoupil dochovala,

i když v tolik devastovaném stavu. Ale ta tam prostě patří.“

IMG_8266menší.JPG

Za přístup tohoto zákazníka jsme rádi, on je ten, který historický kus zachránil! A pro nás to byla výzva.

„Je vůbec možné takto zničený kus historického nábytku zachránit?“

DML_8877menší.JPG

Ano je, pokud se spojí nadšení sběratele s nadšeným restaurátorem. Zrenovované sofa z roku 1880 nyní zdobí krásně zrekonstruovaný dům z 19. století.

„Važme si starého nábytku, nebude.“

Tým Atelieru Fiala